2 comentarii

Trei ingredinte în disciplinarea copiilor, ba chiar patru

Disciplinarea copiilor noştri poate fi una dintre cele mai grele slujbe pentru părinţi. Este un proces continuu care necesită  coerenţă şi angajament. Unul din obiective în disciplinarea copiilor noştri este să înveţe auto-disciplina. Învăţîndu-i limitele între bine şi rău, astfel, ca la un moment dat, ei să poată face alegeri corecte, fără intervenția noastră, chiar în absența noastră.

Înainte de a ajunge la cele 3 ingredinte, hai să vorbim despre marele “D” – dragoste. Cînd disciplinăm copilul, trebuie să ne asigurăm că o facem cu un spirit de dragoste. Ce înseamnă asta? Ei bine, în primul rînd, să nu-i disciplinăm fiind furioși, plini de mînie. Cînd sunteţi gata să explodați, respiraţi profund, spuneți o rugăciune şi abia apoi abordați copilul. Cu alte cuvinte, înainte de a acţiona, trebuie să fim plini de compasiune.

Disciplinarea nu ar trebui să implice atacuri personale. Nu vă etichetați copilul:  “prostule”, “leneşule”, sau “neîndemînaticule”. Nu spune lucruri de genul: “Cum ai putut face ceva atât de prost”? Nu-l compara cu fraţii sau surorile lui sau cu alți copii. Motivaţia negativă s-ar putea să lucreze pe termen scurt, dar pe termen lung poate avea efecte devastatoare. Copiii pot gîndi și acționa din ce în ce  mai rău. Vor avea o părere proastă despre ei. Vor deveni indiferenți  și îi veți auzi spunînd tot mai des: “Eu nu sunt bun de ceva, nu-mi iese bine nimic,  nici nu se merită să încerc?”  Sau în cazul în care încearcă, vor avea sentimentul că nu sunt  destul de buni.

După ce ne-am uitat în inima noastră şi am determinat că disciplina trebuie făcută cu un spirit iubitor, e timpul să vorbim despre primul  ingredient  – eliminarea.

Cînd apare un incident, primul lucru care trebuie făcut este să scoateţi copilul din situaţie şi să-l trimiteți în camera lui. Eliminarea nu este timeout. Scopul “eliminării” este să dea timp copilului, cît şi dumneavoastră să vă calmați, dă-i timp să se gîndească la ceea ce a făcut – un fel de pregătire pentru a fi în stare să vorbească  despre asta mai tîrziu. “Timpul de eliminare” ar trebui să dureze cel puţin cinci minute. Când simțiți că copilul este gata (şi e calm, liniștit) este momentul să vorbiți.

În al doilea rînd – Reflectați.  Începeți prin a clarifica  care a fost greșeala copilului. Nu-l lăsa să se scuze și nici să intervină cineva. Întreabă-l de ce a procedat greşit. Şi, în al treilea, întrebaţi-l cum va acţiona sau cum ar trebui să procedeze data viitoare. Scopul principal este ca copilul dumneavoastră să analizeze, să reflecteze la ceea ce a făcut,  să înţeleagă motivele din spatele acţiunilor lui. În felul acesta își “cercetează” inima, aşa că va fi auto-motivat pentru a-și schimba comportamentul. În cele din urmă, spuneți copilului care sunt consecinţele pentru acţiunile sale.

În al treilea rînd – Reconectaţi-vă.  Acum vine un pas foarte important – reconectarea – asigurați-vă că legătura dintre tine şi copil nu este ruptă. Spune-i copilului cît de mult îl iubești – necondiţionat. Dă-i o îmbrăţişare şi lăsă-l să ştie că ai încredere în el și în capacitatea lui de a lua decizia corectă data viitoare.

O notă finală – dacă v-aţi pierdut cumpătul în timpul disciplinarii, acum îi datorezi scuze. Spiritul tău umil îi va da un exemplu viu al modului cum să-și asume responsabilitatea pentru acţiunile lui şi cum trebuie îndreptate lucrurile.

Reclame

2 comments on “Trei ingredinte în disciplinarea copiilor, ba chiar patru

  1. super!!!!! mi-a placut.

  2. Ce anume v-a placut? Dacă ești părinte și ai aceleași interese, felicitări, ne bucurăm pentru tine.
    Ai o experiență de împărtășit?
    „Tot ce-i drept și adevărat aceia să vă însuflețească…”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: