Un comentariu

Psalmul 127

Duminica trecută, pastorul Stacey McClain a ținut cea de-a 5-cea predică din ciclul intitulat “Cîntări pentru Oi”( Songs for Sheep). A început acest ciclu cu Psalmul 1, apoi Psalmul 8, Psalmul 32, urmat de Psalmul 132.

Psalmul 127, la prima citire,  pare a vorbi despre 2 teme diferite: primele 2 versete – despre zidire, celelalte despre copii. Care-i legătura?

Fiecare om are nevoie de siguranță, de o casă, de o cetate unde să-și găsească refugiul. Și-apoi, fiecare simte nevoia de semnificație, de a influența pe cineva, de a lăsa ceva ca moștenire.

La ce zidești? Cum zidești? Pentru cine zidești? Zidești cu Dumnezeu, pe valorile Lui?

Are cine se bucura de ceea ce zidești?

În ciuda faptului, că necredința și neascultarea de Dumnezeu, a făcut atîtea crime în rîndul copiilor nenăscuți, copiii au fost și rămîn a fi binecuvîntări din partea lui Dumnezeu. Copiii sunt valori în care se merită să investim, valori de care ne vom bucura și-n veșnicie.

Dacă nu ai fost binecuvîntat cu copii biologici, investește-te în alți copii: a rudelor, a vecinilor, a comunității, a bisericii etc.

Sunt cîteva afirmații ușor de exprimat, dar care garantează impactul profund în viața copilului.

Am încredere în tine! Cred că o poți face!” – acest mod de exprimare dă curaj, înnaripează, dintr-un slab și neputincios, neștiutor poate face un sigur de ceea ce vrea și ce are de făcut.

Te poți baza pe mine!”, “Sunt dispus să te ajut; știu să țin un secret”.

Te prețuiesc! Îmi pasă de tine!”

Îmi pare rău, te rog iartă-mă!” Tot omul este păcătos, mic și mare are nevoie de iertare.

Pentru că…” Da, copiii au peste 1001 întrebări și uneori parcă vor să le știe pe toate într-o zi. Răspunsuri de genul “Nu” sau  “Da” nu îi vor satisface, ei vor argument, să știe exact de ce “nu” sau de ce “da”.

Nu!” categoric. Mai nou, unii susțin că, copiii trebuie educați într-un spirit pozitivist, fără a folosi interdicțiile sau cuvîntul „nu”. Însuși Dumnezeu, Marele Învățător și Tatăl nostru al tuturor, deși e un Dumnezeu credincios și plin de optimism, ne-a spus ce “să facem” și ce „să nu facem”. Ne-a pus limite, și a făcut-o de dragul nostru.

Te iubesc!” e declarația care ne place, mai ales să ne fie făcută nouă. Știm fiorii care ne trec, înțelegem cît bine face. Dumnezeu ne-o spune în fiecare zi, de cîteva ori, utilizînd și alte expresii artistice: răsăritul sau apusul soarelui, ploaia măruntă, briza vîntului, un zîmbet, o floare, o îmbrățișare, o mîngîiere, o vacanță, o realizare, o încercare, etc.

Copiii îşi doresc să fie iubiţi şi acceptaţi de cei din jur. Există însă atîtea obstacole în calea iubirii şi a acceptării: minciuna, înşelătoria, furtul, comportamentul sexual neadecvat, drogurile şi alcoolul, suicidul, violenţa. Dar de unde învaţă copiii să mintă, să fure, să fie violenţi?

Sunt lucruri văzute, învăţate de la alţii. Şi, uneori, nu de la străini, ci – fără să ne dăm seama – chiar de la noi, părinţii sau educatorii lor.

“Vegheați” ne spune Domnul, ca nu cumva noi să fim motivul dezechilibrului, răzvrătirii sau căderii copilului nostru.

One comment on “Psalmul 127

  1. Daca ar citi acest psalm familiile din vremea noastra, situatia demografica din tara ar fi alta.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: