Lasă un comentariu

Câteva gânduri din predica de azi – Ioan 18:28-40

Ioan 8:44-47  –  Isus nu vrea să ofesenseze pe cineva,

însă intenționează să spargă religiunea lor, părerea bună despre ei, impresia că ei sunt bine cu Dumnezeu (e vorba de o măgulire, o înșelare)

Ioan 18: 28-40   – Parcă e o piesă de teatru cu actori care joacă diferite roluri, diferite partituri: preoții, Pilat, iudeii, Baraba…

Isus e singurul care nu face actorie, nu se joacă de-a rolurile. Preoții după lege, cînd era vorba de un păcat, știau că uciderea cu pietre e condamnarea celui vinovat. De ce în cazul lui Isus, Îi cer răstignirea. Tot ei, preoții, îl urau pe Pilat și îl socoteau un vrăjmaș al poporului iudeu. De ce, de această dată apelează la autoritatea lui Pilat? Deci, Pilat nu e omul preferat lor, iudeilor, e unul cu probleme, disprețuit de ei altădată. Și totuși, iudeii vin cu Isus la el și-i cer să-L răstignească. Pilat, la rândul său, nu are nimic cu legea lor și nici pe ei nu-i iubește. E ca și cum, și unii și alții vor să repare o relație, cu prețul vieții lui Isus. Ca și cum, preoții ar spune, dacă ne faci ceea ce-ți cerem, vom trece cu vederea tot ce-a fost până aici între noi. Pilat, deși, nu găsește nici o vină în Isus, și caută cumva să se izbăvească, spălându-se pe mâini și cerând doar să fie bătut, în cele din urmă le împlinește cererea.

Domnul Isus a vorbit în repetate rânduri despre moartea Lui. Însă aici în Ioan 18:32, El e foarte concret, spune despre ce fel de moarte va avea.

În Ioan 8:52-59  este acel caz cînd iudeii au vrut să-L ucidă cu pietre, dar… nu le-a reușit. În discuția cu Nicodim (Ioan 3:14), Isus spune că nu doar va muri, ci și cum: nu îngropat sub un morman de pietre, ci va fi înălțat, precum șarpele lui Moise, răstignit. În Ioan 12:33- știe că în mâina romanilor. Isus știe totul!

Evenimentul răstignirii Domnului Isus este urmărit de toate clasele sociale: politicul – Pilat; Legea și Religia – preoții; fiul tatălui – Baraba; soldați, mulțime, ucenici, …

La un moment dat, Pilat își schimbă rolul – el știe obiceiul iudeilor, și vrea să fie ”eliberatorul”. Li-l propune pe ”fiul tatălui” în schimbul eliberării Fiului lui Dumnezeu, dar…

Religioșii Îi cer moartea (Ioan 8). Ținerea unor forme – religia – a ucis tot ce e sfânt. Dumnezeu vrea o relație reală cu noi! Nu-L înduplecăm pe El cu nimic din tot ce facem: că luăm cina cu fața posacă și inima seacă de iubire și bunătate; că dăm zeciuiala; că spunem o rugăciune pe de rost….. El ne vrea ai lui, o relație de zi cu zi, clipă de clipă, frumoasă, dovedindu-I  dependența de El în toate și oricând.

P.S. Actorul nu El, actorul este el- Înșelătorul (versuri din poezia lui Daniel Chirileanu ”Actorul”). Să lăsăm măștile jos, să renunțăm la schimbul de roluri, sărind dintr-o partidă în alta. Curând se va trage cortina! Vine Isus!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: