Lasă un comentariu

Vulpe sau arici?

În Cursul de Căsătorie, la lecția a 3-a numită ”Rezolvarea Conflictelor”, vorbim despre două feluri de reacții a soților în cazul unui conflict. După studiul făcut de sociologi, o jumătate din populația lumii reacționează ca ”rinocerii” atunci când sunt confruntați sau supărați, iar altă jumătate se comportă ca niște ”arici”. Pentru cei interesați în mai multe detalii, înscrieți-vă la un Curs de Căsătorie.

Mai nou, în numărul din iunie a revistei Forever International, Rex Maughan, vorbește despre două feluri de comportamente în afacere: vulpe sau arici. De fapt, dânsul face referință la cercetările făcute de Jim Collins în cartea foarte ilustrativă în managmentul afacerilor ”Good to great” (tradusă în română Excelența în afaceri).

Vulpea este într-o grabă continuă, sărind de la o ideie la alta. Mereu este interesată  în ceva ”măreț”, care crede că îi va aduce o grămadă de bani. Vulpea vrea să dovedească altora că face ceva, dar nu ține cont de consecințe; foarte ușor poate fi distrasă de la ceea ce face și se apucă de alte idei noi.

Pe de altă parte, ariciul se mișcă încet, dar concret. Fiecare decizie o analizează foarte bine, luând în considerație mai ales consecințele. Deși e deschis la ideile noi, nu abandonează ”vechiul” care deja dă rezultate. El e foarte concentrat să facă cel mai bine ceea ce face în pași consecvenți.

Vulpea își consumă energia și entuziasmul pentru aici și acum, ea nu are scopuri reale pe termen lung, și nici o viziune clară despre unde trebuie să ajungă.

Încet, dar sigur, ariciul își va vedea marea viziune împlinită. El are scopuri de lungă durată și un plan pentru a le vedea atinse. El devine un expert care știe ce face, și știe cum să-i direcționeze și pe alții. Cunoaște arta excelenței, este flexibil la a face îmbunătățiri.

Vulpea este adesea agresivă și vulgară, tocmai pentru că nu-i pasă de ce va fi după, ci o interesează doar prezentul; nu ține la relații, ci doar la rezultate.

Ariciul ține mult la integritatea lui și a celor cu care lucrează, el înțelege că mai presus de ”a avea” trebuie ”să fii”.

”Bine” este dușmanul lui  ”Cel mai bine”. Alegerea ne aparține… și consecințele deopotrivă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: