Lasă un comentariu

Un discurs de excepție la Dejunul Național cu Rugăciune

Din nou impresionată până la lacrimi de Ben Carson

Este unul din preferații mei scriitori. Este cel care m-a influențat enorm prin scrierile sale, prin speech-uri și cărțile: Mâini Înzestrate (Gifted Hands), Imaginea de Ansamblu și Asumă-ți Riscul. Am mai scris despre el și despre principiile învățate de la el pe acest blog și chiar într-unul din articolele publicate în Cuvântul Adevărului (ziarul UBCEB Moldova).
Am să vă invit să-l ascultați, de data asta fiind invitat la Casa Albă de Barack Obama la Dejunul Național cu Rugăciune din 7 Februarie 2013. Pentru cei care încă nu înțelegeți toată engleza, vă schițez câteva gânduri:
1. Beniamin Carson și-a început discursul citând Biblia din Proverbe 11:9, 12, 25, și 2 Cronici 7:14
2. Întrebarea care o pune, de obicei, oamenilor cu care se întâlnește este: ”ce te îngrijorează cel mai mult, sau ce te preocupă cel mai mult în termenii spiritualității?” Indiferent de orientare politică sau religioasă, oamenii răspund aproape uniform despre îngrijorările lor. Oamenii au ajuns să le fie frică să-și exprime opinia, să-și exprime credința chiar într-o societate ”liberă”.
3. Folosește câteva pilde/ilustrații, spunând că felul ăsta de vorbire l-a învățat de la Isus Marele său Învățător. Cu un umor rafinat și aparent inofensiv, a pus ”degetul” pe cele mai strigente ”goluri” din politica americană.
4. Pasiunea lui pentru educație. 30% din elevi nu graduiază liceul, iar 44% din studenții care intră la Colegiu nu-l finisează în 4 ani. Vorbește despre importanța educației, făcând referință la copilăria lui. Mama lui, o femeie simplă, fără carte, fără soț și fără bani și poziție în societate, le-a cerut să citească săptămânal câte 2 cărți și-apoi la fiecare carte citită să scrie o raport (un comentariu amplu). Nu aveau dreptul să privească TV decât doar 2-3 emisiuni pe săptămână. Mama lor nu a acceptat postura de victimă, și nici lor nu le-a permis să vină cu scuze. Ea a crezut în ei, și oridecâte ori ajungeau într-o dilemă, ea îi întreba: ”ce n-aveți creier? Folosiți-l!” Atunci când îți folosești creierul, garantat că vei găsi soluții.
5. Noi ne decidem destinul. Chiar dacă pentru o vreme trecem printr-o perioadă mai dificilă, avem șansa să schimbăm lucrurile. Totul depinde de noi, de deciziile noastre.
6. Ultima lui carte, scrisă împreună cu soția lui Candy este America the Beautiful, abia aștept să fac rost de ea. Aici tratează câteva subiecte esențiale unei societăți, printre care și EDUCAȚIA. Când oamenii nu sunt informați, ei sunt vulnerabili și fac multe greșeli – lipsa de cunoștințe duce la pierzare (parafrazare a versetului din prorocul Osea). Avem nevoie de doctori, oameni de știință, avocați (care nu vor doar să câștige, dar îi preocupă corectitudinea și soluția potrivită). Avem nevoie de oameni deștepți care să fie interesați de binele altor oameni.
7. Și-a permis să se atingă de cele mai sensibile teme ale societății americane: asigurarea medicală, datoriile americanilor, taxele… ”Banii sunt nimic, titlurile sunt nimic dacă nu ai sănătate”. Sau: ”Dumnezeu are un sistem de contabilitate care dă rezultate în toate vremurile, trebuie doar să-l urmăm”.
8. Încheie discursul, făcând referință la simbolurile Americii – Vulturul și Drapelul. Și de data asta, înțelept, a afirmat că vulturul e faimos datorită faptului că poate zbura pe înălțimi și departe pentru că are 2 aripi și le folosește pe ambele: aripa din dreapta și aripa din stânga. Cei care au luptat cu Marea Britanie pentru apărarea acestei țări, au știu de ce cred și în cine cred: ”O singură națiune în Dumnezeu!”

https://www.youtube.com/watch?v=fBBwEbRaeQM

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: