2 comentarii

Puterea Cuvintelor – Victorie sau Înfrângere

O femeie în vârstă aștepta avionul și în timpul ăsta citea din Biblie. Un bărbat de lângă ea i-a zis: doar nu crezi toate astea, așa-i?
Binențeles, că le cred. Cred tot ce este scris în Biblie – a răspuns ea.
– Chiar si despre barbatul inghițit de balenă?
– te referi la Iona? A întrebat ea. Da, sigur că da.
– cum a putut să supravețuiască atâta timp în pântecele balenei? – i-a reproșat el.power of words
Ea foarte senină: – nu știu, dar când o să ajung în cer o să-l întreb.
La care bărbatul foarte sarcastic: – și dacă el nu este în ceruri?
Ea cu un zâmbet simpatic: – atunci, o să-l întrebi tu! ☺

Noi dăm viață la ceea ce spunem, fie că e de bine sau de rău. Sunt atâțea oameni în jurul nostru care trăiesc o viață deplorabilă, plină de descurajare și înfrângere, și în mare parte e din cauza cuvintelor lor, vorbelor spuse.
Pentru cei mai mulți dintre noi, să vorbim este la fel de ușor ca și să respirăm. De multe ori, ne exprimăm fără gândire conștientă; de fapt, arareori ne oprim să gândim la ceea ce spunem. Zilnic folosim mii de cuvinte pentru a ne exprima gândurile, opiniile, judecățile și credințele. Și asta, în fond, nu e rău. Am fost creați cu această abilitate de comunicare.

Însă tot ce spunem are un anumit efect. Tot timpul creăm ceva prin intermediul cuvintelor, fie că este ceva pozitiv/ziditor sau dimpotriva, ceva negativ/ destructiv.

Reacția pe care au produs-o cuvintele noastre se întoarce la noi, adesea, sub o formă multiplicată.
Spre exemplu, dacă folosesc cuvintele pentru a judeca o persoană, ea mă va judeca la rându-i, probabil cu mai multă răutate, întrucât judecata pe care o face are asociate durerea și furia cauzate de cuivintele mele. În schimb, cuvintele frumoase și acceptarea, vor genera o reacție bună și apreciativă. Răspunsul acelei persoane va fi astfel mai puternic, deoarece va avea atașată emoția creată de aceste cuvinte. Puterea cuvintelor are efectul unei unde atât în viața noastră cât și a celor din jur.

Un alt exemplu ar fi studiile Dr. Masaru Emoto asupra cristalelor de apă. El a luat diferite mostre de apă, le-a congelat și a fotografiat cristalele de apă. Apoi a scris cuvinte pe sticluțe cu apa luate din aceeași sursă. Cristalele formate în sticluțele cu cuvinte pozitive, precum iubire și recunoștință erau frumoase. Pe de altă parte, cristalele din sticluțele cu cuvinte negative, precum ură și răutate, erau foarte diferite, iar în anumite situații apa nici măcar nu mai forma cristale. Experimentele s-au făcut folosind cuvinte din diferite limbi, și de către savanți care nu știau ce înseamnă acele cuvinte. Rezultatele au fost similare.

După cum se știe, corpul omenesc este alcătuit din mai bine de 70% apă. Dacă cuvintele au avut un efect atât de mare asupra cristalelor de apă, care este atunci impactul pozitiv sau negativ al cuvintelor asupra corpului nostru?, asupra a ceea ce se întâmplă în viața noastră?
“Prin cuvintele tale te vei salva, prin cuvintele tale te vei condamna”. ‘Cel care cunoaște puterea cuvântului este întotdeauna atent la ceea ce spune. Este de ajuns să supraveghezi reacțiile cauzate de cuvintele tale, pentru a ști că ele nu se intorc la tine fără efect. Prin cuvântul său, omul își creează lui însuși legi. Probabil că ați cunoscut pe cineva spunând: “Pierd mereu autobuzul. Pleaca exact atunci cand sosesc eu.”. Și pe altcineva spunând: “Eu prind intotdeauna autobuzul. Sosește în clipa în care ajung eu în stație.” Și așa, timp de mai mulți ani. Fiecare stabilise o lege pentru sine, una pentru eșec, cealaltă pentru reușită.

Am auzit oameni spunând: “nimic bun nu-i de capul meu, numai rele mi se-ntâmplă, nu voi fi niciodată un om de succes, …”
“Eu creez roadele, fructele buzelor…”
Ești ceea ce ești la ziua de azi, în mare parte, rodul cuvintelor rostite de tine. Cuvintele sunt ca niște semințe de floare sau de o plantă oarecare. Odată ce le spunem ele fac rădăcini, și cresc, și vor rodi exact ceea ce ai semănat.
Noi putem vorbi cuvinte de distrugere și de neîmplinire și să așteptăm să se întâmple o minune, o victorie. Întâi noi gândim rău în mintea noastră, apoi dăm glas la ceea ce am gândit și ne distrugem propria viață cu propriile cuvinte.
Oricare ar fi circumstanțele, trebuie să te vezi prin credință ca un învingător, să te declari un binecuvântat, un fericit, un împlinit. Vei da viață la visul tău, spunând, rostind asta cu gura ta. Dacă vrem să trăim o viață de victorie, trebuie să învățăm să rostim cuvinte de victorie, de binecuvântare.
Am auzit despre un medic, care a înțeles cât de mare e puterea cuvintelor. Și una din prescrierile lui pentru toți pacienții săi era ca să spună la fiecare oră: “eu sunt din ce în ce mai bine, mă simt mult mai bine din oră în oră și din zi în zi”. Și știți ce? A avut cele mai fenomenale rezultate, mult mai bune decât colegii lui.
Înțelegeți, atunci când noi începem să spunem ceva, înainte de asta noi am început să credem asta. Sunt oameni care spun doar lucruri rele, negative despre viața lor, și ei de fiecare dată își taie din fericire cu cuvintele lor. Și ei nu înțeleg că doar rostind acele cuvinte, permit dușmanului să le fure încrederea, pacea, bucuria și se distrug pe ei înșiși.
Uită-te în oglindă și spune: sunt o creatură minunată, mi s-a promis un viitor și o nădejde, sunt aici pentru un plan măreț, viața mea are valoare…

Momentele cele mai periculoase sunt atunci când trecem prin greutăți.
Oricine poate fi optimist și pozitiv în vremuri bune, de prosperitate, de împlinire. Dar cum răspundem în situațiile grele ale vieții. Ceea ce spunem în mijlocul dificultăților, ne va înălța sau ne va ruina, și asta, deasemenea, va determina cât de mult timp vom sta acolo în durere și probleme. Când vremurile sunt grele, ca și oameni suntem tentați să ne plângem, să vorbim despre problemă, spunând tuturor în jur cât de rău viața ne tratează, și cât de compătimit suntem. Când facem asta, dăm teren dușmanului să ne aibă și să ne joace pe degete cum îi place. Când ești disperat, stresat, descurajat, fiecare cuvânt rostit este împotriva ta sau… Să fim atenți, să ne punem frâna, mâna la gură și să analizăm ce vrem să spunem. Trebuie să înțelegem că încercările, vremurile grele, cu probleme, simplu, sunt parte a vieții pentru toți oamenii. Nimeni nu este scutit de ele. Și o minciună mare care o crezi e că doar tu treci prin așa situații. Până la urmă trebuie să înțelegem că noi toți suntem pe teritoriul dușmanului, nu aici e destinația noastră finală. Dar noi trebuie să ne “luptăm lupta cea bună a credinței”.

Să începem să ne uităm la obstacole, la pietrele aruncate în curtea noastră ca la oportunități de a ne zidi viitorul, caracterul… Încercările prin care treci acum au abilitatea să te mute la nivelul următor, îți dă șansa să crești, să te maturizezi, să devii mai bun. Și nici o încercare nu vine în viața noastră fără a avea un scop divin măreț. El vrea să întoarcă orice lucru rău pornit împotriva ta spre binele tău, în favoarea ta. Dar totul depinde de atitudinea ta, și de cuvintele care le rostești în astfel de situații. Îl blamezi pe Dumnezeu, și pe cei din jurul tău, te plângi, sau dimpotrivă, declari cuvinte de mulțumire, de încredere, de bunătate, de inspirație, de motivație, de încurajare, de… E momentul când poți fi avansat sau poți rămâne repetent. Te ridici sau cobori?
P.S. Ai grijă gură mică ce vorbești ☺

Împărtăsește acest mesaj cu prietenii, cu familia, cu colegii, cu oricine. Dacă ai fost inspirat, lasă un comentariu sau scrie-mi pe viobragaru@gmail.com

Prețuiesc comunicarea și deschiderea. Astfel de articole poți citi și pe www.petrubragaru.com

2 comments on “Puterea Cuvintelor – Victorie sau Înfrângere

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: