Lasă un comentariu

O viață transparentă

Ne place ca alții să ne cunoască durerile, să știe că avem nevoie de ajutor?  mountain-river
Deobicei, când suntem întrebați: ești bine, te simți ok?
Noi, în general, răspundem evazim: da, sunt bine, sunt ok… Chiar dacă în interiorul nostru noi știm că nu-i chiar așa de bine.
Suntem foarte vulnerabili, nu vrem să ne lăsăm cunoscuți de alții, mai ales când lucrurile nu merg tocmai bine.
Matei 5:14-16 redă cuvintele lui Isus cu referință la o viață deschisă, transparentă:

 • Voi sunteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte nu poate să rămână ascunsă.
 • Şi oamenii n-aprind lumina ca s-o pună sub obroc, ci o pun în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă.
 • Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri.

  Pavel parcă merge mai în profunzime în 2 Corinteni 6:4-13 descriind multele aspecte ale unei vieți deschise spre alții:

 • Ci, în toate privinţele, arătăm că suntem nişte vrednici slujitori ai lui Dumnezeu, prin multă răbdare, în necazuri, în nevoi, în strâmtorări, în bătăi, în temniţe, în răscoale, în osteneli, în vegheri, în posturi;
 •  prin curăţie, prin înţelepciune, prin îndelungă răbdare, prin bunătate, prin Duhul Sfânt, printr-o dragoste neprefăcută, prin cuvântul adevărului, prin puterea lui Dumnezeu, prin armele de lovire şi de apărare pe care le dă neprihănirea; în slavă şi în ocară, în vorbire de rău şi în vorbire de bine.
 • Suntem priviţi ca nişte înşelători, măcar că spunem adevărul; ca nişte necunoscuţi, măcar că suntem bine cunoscuţi; ca unii care murim, şi iată că trăim; ca nişte pedepsiţi, măcar că nu suntem omorâţi;
 • ca nişte întristaţi, şi totdeauna suntem veseli; ca nişte săraci, şi totuşi îmbogăţim pe mulţi; ca neavând nimic, şi totuşi stăpânind toate lucrurile.
 • Am dat drumul gurii faţă de voi, corintenilor! Ni s-a lărgit inima.
 • Voi nu sunteţi la strâmtorare în noi; dar inima voastră s-a strâns pentru noi.
 • Faceţi-ne şi voi la fel – vă vorbesc ca unor copii ai mei – lărgiţi-vă şi voi!

Când citești un text ca și acesta te iau fiorii. Câți dintre noi se pot lăuda ca și Pavel: necazuri, nevoi, temniță, osteneli, posturi, în ocară, în vorbire de rău, …? Toate prin puterea lui Dumnezeu le-am depășit, rămânând curați, înțelepți, răbdători, buni…. Prin Duhul Sfânt…
O viață deschisă, transparentă este ca un pîrâiaș de apă proaspătă, are intrare și ieșire. Are o sursă continuă de alimentare, dar și un teren de slujire, de implicare.
O viață transparentă, deschisă spre alții poate fi descrisă în cel puțin 5 caractere:

1. Fiind un Pavel. El era mentor, învățător pentru alții. Iar cei de lângă el îi știau atât bucuriile cât și durerile, atât slăbiciunile cât și abilitățile. Când nu se simte bine și are o problemă cu cineva sau cu ceva, el comunică deschis. Are momente când se supără, e foarte trist, dezamăgit, descurajat, lepădat, …

2. Pavel are nevoie de un Barnaba, un fiu al mângâierii, un însoțitor pe cale. Sunt lucruri și oameni cu care sunt de acord, dar sunt și situații în care nu cad de acord, au opinii diferite.  Acest Barnaba poate fi soțul sau soția. Ei ne însoțesc mereu, chiar și când nu au aceiași părere cu privire la un lucru, o persoană… E vorba de o relație de reciprocitate. Astăzi el are nevoie de încurajarea și sprijinul meu, mâine eu voi conta pe sprijinul și apărarea lui. Nu renunță unul la celălalt orice s-ar întâmpla.

3. Un Pavel are neapărat un Timotei, o persoană sau mai multe în care se investește fără nici un interes, fără să aștepte că va primi ceva înapoi. Pentru noi care suntem părinții, Timotei al nostru sunt copiii care ne-au fost încredințați pentru o vreme să-i mentorăm, să-i ghidăm, să le fim călăuză. Și-apoi, sigur că sunt și alte persoane care beneficiază de instruirea, sfatul sau influența noastră în viața lor. Această influență poate fi directă sau indirectă. Personal am avut mentori care mi-au fost aproape pe o durată oarecare de timp, dar am avut și am mentori care m-au influențat prin cărțile lor scrise, prin seminarii, conferințe, etc. O viață transparentă e acea viață care se varsă în alte vieți.

4.  Apoi, cu siguranță, o viață deschisă, transparentă va avea cel puțin un Ioan Marcu, un trădător. Ioan Marcu e cel căruia trebuie să-i oferi iertarea ta. Cercetătorii Bibliei cunosc contextul în care Ioan Marcu îl leapădă pe Pavel. Barnaba insistă pentru el… și în cele din urmă fiecare o ia unul la dreapta și altul la stânga. Aparent e un conflict nerezolvat, dar din relatările lor, aflăm că fiecare a slujit pe Domnul, încurajând bisericile prin care au mers, atât Pavel, cât și Barnaba cu Ioan Marcu. Ce am fi făcut noi într-o situație de acest gen? I-am fi exclus din mijlocul nostru, i-am fi condamnat, judecat, sau am fi spus la toți că nu sunt vrednici să fie primiți în bisericile voastre????
Fiecare dintre ei își vede de treabă, de slujba încredințătă lor, trăind o viață deschisă pentru alții. Spre final, Pavel spune că are nevoie de Ioan Marcu, cel pe care nu-l vruse altădată. Așa Dumnezeu aranjează lucrurile, când suntem deschiși să oferim iertare, restaurare, o altă șansă celor care aparent ne-au greșit.
5. Un alt caracter, o altă persoană importantă și de neînlocuit în viața unui Pavel este Duhul Sfânt. Asta caută Pavel să sublinieze în textul din 2 Corinteni 6: 4-10 – prin Duhul Sfânt. Cel mai bun Mângâietor al nostru, cea mai bună Călăuză a noastră, cel mai bun Barometru al nostru etc. Când nu mai avem pe nimeni și ne credem părăsiți și lepădați, nevrednici și căzuți… vine Duhul Sfânt și ne șoptește: Te iubesc! Îmi ești drag! Ne iau fiorii și întrebăm: chiar mă iubești, doar nici măcar nu ți-am cerut iertare… El ne pune mâna la gură, nu ne lasă să vorbim. El ne copleșește, ne umple, și începe cântarea de laudă… Devenim un râu de apă vie….

O viață deschisă să se verse în alte vieți, își va extinde întotdeauna hotarele și dincolo de Ierusalim, ajungând până la marginile pământului.
O viață deschisă, are o viziune largă, o inimă mare și generoasă, are mâini deschise spre alții, gata să slujească, să se implice în viețile altora.
Nu-i ușor, ne temem că vom fi răniți atunci când devenim deschiși și transparenți spre alții. Însă asta e calea… deschidere, creștere, influență….

Doamne, vreau să trăiesc o viață deschisă pentru gloria Ta și umplerea multora!

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: