1 comentariu

SPUNE-MI O POVESTE

Viata ta e o poveste. Ce fel de poveste? Depinde de cum o scrii.    poveste

De ce e important cum o scrii?
1. Pentru ca o poveste e memorabila, va fi tinuta minte. Isus a folosit tot timpul povestirile/parabolele (povestiri cu invatatura spirituala)
2. Pentru ca tu esti autoritatea povestirii tale. Tu esti eroul in povestea ta. Poate ca spui ca nu sunt prea multe aspecte, domenii in care te pricepi, si cu toate astea tu esti expertul povestirii tale, cel care o scrie.
3. Pentru ca atunci cand o impartasesti cu altii poate aduce vindecare, implinire. Cei care fac consiliere inteleg foarte bine puterea ilustratiei personale. Cand iti spui povestea, ea devine mai adevarata, mai clara, si incep sa iasa la iveala lucruri pe care nu le-ai vazut mai inainte si nici nu te-ai gandit la ele.

Dumnezeu scrie o poveste, nu doar prin Scriptura, ci prin toata istoria, prin toata stiinta si tot ce se intampla in Univers, generatie dupa generatie. Daca gandim si vedem lucrurile doar in alb-negru, daca categorisim lucrurile in bune si rele, in binecuvantari si greutati, probabil ca ceva ne scapa. Pentru ca adesea prin ceea ce noi numim rau, greu, imposibil (incercarile noastre), Dumnezeu vrea sa scoata in evidenta ceva foarte important. Si-atunci, incercarile noastre devin binecuvantari. Conflictul sau partea grea a povestirii nu este ceea ce ruineaza o poveste, ci dimpotriva, face din ea o poveste extraordinara.

Oamenii, in general, pot avea aceleasi experiente, dar ies din ele povestiri diferite. De ce? Totul depinde de conflict, de drama experientei.
ex: Multi au trecut prin cei 4 ani de liceu sau de colegiu, sau facultate, insa fiecare a experimentat diferit aceasta perioada din viata.
Care experiente par a fi mai memorabile?
Cele in care totul a fost bine ca pe unt, cu toate cele necesare, sau cele in care mancam doar paine cu chefir sau nici atit, cele in care a trebuit sa calatorim cu trenul, sau cu bicicleta sau pe jos ? Care sunt mai interesante, mai cu impact?

Cele mai rele experiente sunt cele mai bune povestiri!  http://www.petrubragaru.com/spune-mi-o-poveste/

Chiar acum, daca treci prin ceva foarte greu, sau aparent imposibil, schimba-ti gandirea si abordarea, spunandu-ti: “stiu bine, din asta va iesi o poveste extraordinara!”
Nici unul din ucenici n-au vazut in durerea tradarii si a crucificarii o poveste de eliberare, o poveste de rascumparare si restaurare. Dar chiar asta a adus Invierea. Fara moarte n-ar fi fost inviere. Fara tradare, n-ar fi fost recuperare, fara zdrobire, n-ar fi fost eliberare.
Nimeni n-ar fi crezut ca in spatele tradarii, durerii, rastignirii e lumina slavei. Partea cea mai intunecata a conflictului va aduce, va asigura eliberarea.
Uitati-va in urma la viata voastra si vedeti mana lui Dumnezeu, eliberandu-va din nou si din nou. Nu doar odata, nu doar de doua ori, ci prin toata povestea vietii voastre.
Ps 107:2 spune: ” Cei eliberati de Domnul sa-si spuna povestea”. O alta traducere spune: ” Te-a eliberat Domnul? Atunci spune si altora ca El te-a scapat de dusmani.”
Cei mai multi, cand li se cere sa-si spuna marturia sau povestea de salvare, se refera la acel moment singular petrecut candva, atunci cand pentru prima oara si-au dedicat viata lor Domnului. Da, asta e o poveste remarcabila. Dar ganditi-va ca au fost atatea alte situatii in care Domnul va salvat. Incercati sa va vedeti viata pe epizoade, si in fiecare Dumnezeu a lucrat in chip miraculos, si-a intins mana Lui si va pus pe-o cale buna, intr-un nou epizod din viata voastra.
Deci,
1. Intelege: O parte din povestea mea implica Eliberarea lui Dumnezeu.
Ps 107:17 – Foarte interesant, spune ca ei au suferit fizic din cauza deciziilor care ei le-au facut. Fiind vorba de decizii morale, cum ar fi adulterul, si chiar alte dureri fizice ( dureri de cap, inima, intestine etc) din cauza mancarii, a stilului de viata, a obiceiurilor zilnice. Nu conteaza care-i motivul, ei au strigat, si Domnul i-a vindecat natural sau supranatural. De cate ori ai fost vindecat de o durere, de o raceala, de o infectie? Spune povestea vindecarii tale!

2. Recunoaste: ca parte din povestea mea implica Vindecarea lui Dumnezeu.
E-asa de important sa recunoastem mana Lui, chiar acolo,  in cele mai negre, cele mai grele si tulbure momente.
Cei mai frumosi oameni pe care i-am cunoscut, sunt cei care au cunoscut esecul si infringerea, cei care au cunoscut zbuciumul, lupta, cei care au cunoscut pierderea, si care au gasit drumul lor iesind din aceste adancimi. Aceste persoane au o apreciere, sunt sensibili, si au o intelegere profunda a vietii care-i umple cu compasiune (mila), cu bunatate, si cu o grija plina de iubire. Oamenii frumosi nu sunt doar o intamplare. Nu sunt un simplu accident, ci ei au o poveste de viata in care Dumnezeu a fost prezent.
Ps. 107:42, 43 – aici e raspunsul sau reactia oamenilor la tot ceea ce vad si aud ca se intampla.
“Oamenii buni”, nu spune cei din biserica, cei spirituali, ci cei cu caracter, cu inima buna – auzind povestea ta vor spune: wow, ce frumos! Am avut nevoie de asta, mai ales acum prin ceea ce trec. Multumesc ca mi-ai povestit, m-ai dat curaj si ma va ajuta sa privesc altfel situatia prin care trec.
“Cei rai” nu au ce spune de bine, nu vad nimic bun in toata povestea ta.
“Cei intelepti” vor patrunde  si mai adanc in dragostea lui Dumnezeu.
Ps 73:28  “… voi spune oricui despre tot ce a facut El cu mine!”

Rugaciunea mea este: Doamne, deschide-mi ochii sa vad mana Ta in povestea mea.
Ajuta-ma sa apreciez dragostea ta profunda, fiind deschis sa impartasesc povestea mea, sa fiu curajos. Iar Tu sa primesti toata onoarea si lauda.

Reclame

One comment on “SPUNE-MI O POVESTE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: