Lasă un comentariu

Ești motivat? Ce te motivează?

motivationMotivația a fost dintotdeauna un subiect care m-a preocupat. M-au fascinat oamenii (deși puțini) care în ciuda circumstanțelor lor au rămas entuziasmați și energici, pe când alții (cei mai mulți) au fost mereu puși pe burtă și controlați de circumstanțele lor. Cea mai mare provocare a vieții rămâne a fi aceea în care înțelegem cine suntem și cu ce capacități am fost înzestrați. Și, binențeles, în aceeași măsură înțelegem care sunt tentațiile, obiceiurile și limitările care ni le autoimpunem pentru a rămâne ineficienți, izolați și neputincioși.
Probabil ați citit sau ați auzit în seminarii și cărți motivaționale de auto-motivație și v-ați întrebat ce-o mai fi și asta?
E un subiect foarte complex, deaceea și o definiție clară e greu de dat. E vorba de un mecanism interior care împinge, forțează comportamentul și caracterul nostru. Trebuie să detectezi acel mecanism personal, pentru că ceea ce mă mișcă pe mine, nu te va mișca pe tine, și invers. Deci, nu e neapărat important cum îi spune la acel mecanism, ci ce face. Poate fi o idei spusă la momentul potrivit, într-o manieră accesibilă ție. S-au spus multe idei, dar nu au atins toate în aceeași măsură.
Cineva spunea că oamenii sunt ca niște dinamite; puterea necesară este în ei, dar nimic nu se întâmplă până nu li se dă foc.

Motivația = motivul sau motivele pentru care vom acționa. Fericire nu înseamnă unde și când, ci aici și acum. Pentru a te motiva pe tine, identifică motivele și acționează conform lor; pentru ai motiva pe alții, identifică motivele lor și încurajează-i să acționeze.
Informația e o mare valoare. Iar educația poate învinge paralizarea motivației. Un mare filozof spunea că doar cei educați sunt liberi. Fiind informat – vei analiza cum stau lucrurile – și neapărat, în consecință, vei acționa.
Refuzăm să ne concentrăm atenția numai pe lucrurile ce pot fi rezolvate, din obișnuință. Dacă rutina zilnică ni se schimbă, ne dăm peste cap și ne stricăm ziua.
Vă rog să vă gândiți un pic. Îți poți pierde toți bani și să începi din nou. Dacă ți-a ars casa, o poți reconstrui.
Dar sunt lucruri care nu te costă nimic, absolut nimic, dar pe care nu le poți lua de la capăt și nici nu le poți reconstrui. Care ar fi acestea? Dacă reușești să le identifici, astea sunt adevăratele valori. Iar una din cheile auto-motivației e să clarifici care sunt principalele tale valori în viață.
Am auzit pe mulți spunând că au valori și le știu fără ca cineva să le amintească. Cu toate astea, au făcut decizii greșite în viață și au suferit consecințele grave. Deci, valorile noastre de bază, cunoscute și apărate, susținute (pentru care ești gata să mergi și în apă și în foc), te vor ajuta să ieși din confuzie, să apuci pe calea dreaptă la o răscruce de drumuri, te vor scoate la limanul dorit chiar în ciuda ceții dense. Multe lucruri ne vor distrage, vor încerca să ne abată pe calea vieții, să ne arunce departe de valorile noastre; uneori chiar vom fi forțați să facem alegeri extrem de dificile. Tocmai atunci când va trebui să faci sacrificii financiare, materiale pentru a le păstra pe cele care cu adevărat contează pentru tine și care le-ai primit gratuit…. uite aia decizie înțeleaptă.
Mă întrebi ce lucruri ai primit gratuit? Gândește-te și tu! Ai plătit ceva pentru trupul tău, pentru mintea ta, pentru sufletul tău, pentru sănătatea ta, pentru inteligența ta, pentru credința ta, pentru soțul/soția ta, pentru copiii tăi, pentru părinții tăi?
Probabil că nici nu ai conștientizat că astea sunt valori fără preț care ți-au fost date de Cineva pe gratis?! Mai treci încă odată prin ele și analizează-le. Le-ai oferit atenția și respectul cuvenit? Chiar înseamnă ele ceva pentru tine?
Să începem cu trupul. Atât scrierile biblice, cât și marii filozofi au spus că trupul nostru este un templu pe care îl zidim fiecare cum ne place. Și cum bine știm, când e vorba de o construcție, partea cea mai importantă e temelia. Nu geamurile termopan, nu acoperișul de țiglă, nu gresia din baie, și nici măcar ușa de fier de la intrare nu face ca o clădire, o construcție să fie trainică și rezistentă, ci temelia.
Ce ar reprezenta o temelie bună pentru zidirea trupului nostru? Dacă e mai bine de 70 % apă, la sigur că are nevoie ca mereu să fie aprovizionat cu apă, să nu rămână dezhidratat.
Hipocrate a spus că „un om înţelept ar trebui să ia în considerare faptul că SĂNĂTATEA este cea mai mare binecuvântare a omului”. Şi cred că este mult adevăr în această afirmaţie. Din păcate observăm din statisticile medicale cum tot mai mulţi oameni suferă de obezitate, de inimă, etc, boli cauzate în principal de sedentarism.

De fiecare dată, și în multe aspecte ale vieții, o singură decizie îți poate schimba viața. Acea singură ideie sau alegere poate fi cea mai mare motivație a ta, pentru că îți oferă multă speranță pentru viitorul de mâine, în ciuda circumstanțelor de astăzi în care te afli. Totul depinde de această singură decizie. Poate că e nevoie să-ți schimbi stilul alimentar, poate trebuie să te oprești din băut, să renunți la o relație abuzivă și defectuasă în care te afli, poate trebuie să-ți schimbi locul de muncă, poate trebuie să începi o afacere, poate trebuie să te implici în lucrări de voluntariat și caritate, … am enumerat doar câteva. Dacă ai curajul să faci ceva schimbări azi, mâine vei culege roadele unei vieți schimbate. Uneori, pot fi alte feluri de decizii, cum ar fi: nu renunța, perseverează, fii consecvent, nu ceda în fața împotrivirilor. Nu ești singurul care a trecut pe-acolo.
Toți oamenii au parte de greutăți. Unii au fost respinși și marginalizați în repetate rânduri, dar n-au renunțat să-și mai dea o șansă și au reușit. Întrebarea mea este: Vei avea curaj să faci o decizie înțeleaptă care să-ți schimbi viața în bine?
Frica ucide mai mulți oameni decât moartea. Dacă ești capabil să confrunți frica, vei fi și mai motivat să acționezi. Când dai înapoi sau când nu faci nimic, frica îți poate foarte ușor domina gândirea și emoțiile tale. Când ți-e frică ai doar două opțiuni: să nu faci nimic, iar frica te va împânzi ca un cancer; sau să identifici persoana sau situația care îți cauzează frica și să o confrunți imediat. Nu-i ușor. Cine a spus că este? Dar e mult mai rău și mai devastator să trăiești cu o stare de frică și îngrijorare constantă. Ești mai mult mort decât viu.
Înlătură frica și fă ceva mișcări, pași mici în fiecare zi. Puneți un calendar cu tot anul undeva pe perete și în fiecare zi scrie-ți activitățile. După câteva săptămâni vei fi încântat să descoperi că ai reușit atâtea lucruri.
Acțiunile zilnice crează obiceiurile care ne vor forma caracterul. Practicarea zilnică îmbogățește experiența și te ține mereu motivat pentru atingerea scopurilor propuse. Nu întrerupe acest cerc performant: curaj – decizii bune – acțiuni productive – experiențe frumoase – motivație – perseverență – împlinire – scopuri atinse.

Ai întrebări? Ai nevoie de un mentor care să te motiveze?
scrie-mi: viobragaru@gmail.com
http://www.petrubragaru.com

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: