Lasă un comentariu

MAI MULT ȘI MAI MULT

„mai mult si mai mult” – o expresie găsită în 1 Tesaloniceni 4:1,10, și care ilustrează conceptul abundenței. O expresie care, de altfel, Îi place tare mult lui Dumnezeu. El e inițiatorul și complicele în materie de abundență. El nu se joacă cu jumăți de măsură, sau cu lucru parțial făcut. Tot ce începe duce la bun sfârșit, până la desăvârșire. În înțelesul nostru, ca și cum extremele, capetele, hotarele trebuie împinse „mai mult și mai mult”, întinse, lărgite până la infinit, până chiar nu se mai poate ….  with-abundance
Dumnezeu, în opinia mea, are o afinitate pentru întinderea corzilor până la refuz, până peste frontierele și capacitățile „normale” naturale, în special, cu o persoană sau situație pe care vrea s-o folosească pentru gloria Lui.
Nu contează cine ești, pe unde ai fost sau ce ai făcut. Dumnezeu te-a ales pentru abundență. Conceptul în sine are o încărcătură enormă, întrucât, Isus foarte explicit a afirmat că de asta a venit în lumea asta limitată, ca să ofere exact acestă „abundența”. Ce fel de viață spune Isus că a venit să ne dea în Ioan10:10?
Dacă știi deja versetul, nu lăsa ca familiarizarea să te lipsească de o mirare proaspătă. Dacă ești ca și mine, iți poți aminti un verset, dar fără nici un scop de a-l aplica, de a-l pătrunde. Și-atunci, degeaba îl știi, spre pierderea ta. Nu contează ce traducere a Bibliei folosești, deschide Ioan 10:10 și vei găsi aceeași formă a cuvântului din greacă „mai mult si mai mult” scris și în epistola lui Pavel 1 Tes 4:1 și 4:10.
Tendința spre creștere o găsim în tot felul de contexte în Biblie, atât pozitive cât și negative. Multe elemente, situații, și caracteristici, după natura lor, tind să crească sau să abunde „mai mult si mai mult” până când ceva/cineva inhibă procesul.
Să vă dau câteva exemple:
  • Geneza 37:5 „Iosif a visat un vis şi l-a istorisit fraţilor săi, care l-au urât şi mai mult.” – ura poate crește chiar mai mult…
  • Judecatori 2:19 „Dar, după moartea judecătorului, se stricau din nou, mai mult decât părinţii lor, ducându-se după alţi dumnezei, ca să le slujească şi să se închine înaintea lor, şi stăruiau în această purtare şi împietrire.” – o generație poate fi mai coruptă decât cea precedentă…
  • Ezechiel 8:15 „Şi El mi-a zis. „Vezi, fiul omului? Vei mai vedea şi alte urâciuni mai mari decât acestea!”” – din rău în mai rău…
  • Luca 12:48 „Cui i s-a dat mult, i se va cere mult; şi cui i s-a încredinţat mult, i se va cere mai mult.” – multă cunoaștere, mai mare responsabilitate….
  • Romani 5:20 „… dar unde s-a înmulţit păcatul, acolo harul s-a înmulţit şi mai mult;
  • Filipeni 1:14 „Şi cei mai mulţi din fraţi, îmbărbătaţi de lanţurile mele, au şi mai multă îndrăzneală să vestească fără teamă Cuvântul lui Dumnezeu.” – o încercare poate aduce mai multă încurajare și inspirație…
  • Filipeni 1:9 „Şi mă rog ca dragostea voastră să crească tot mai mult în cunoştinţă şi orice pricepere…
Abundance1
Zi de zi noi creștem. În ce direcție? Cu ce aditudine?
Noi nu rămânem aceeași. Ceea ce hrănim, ceea ce udăm, aceea va crește. Dacă în noi e ură și o adăpăm, vom urî și mai mult. Dacă în noi e dragoste, cunoaștere și le adăpăm, vor fi mai mult și mai mult. Suntem într-o continuă mișcare, continuă schimbare. Nu mai sunt ceea ce am fost la 18 ani, și nu mai sunt nici chiar ceea ce am fost ieri.
Din exemplele de mai sus, pe cât de mare poate crește dragostea, pe-atât de mare poate crește ura. Pe cât de mare poate fi cunoașterea, pe-atât de mare poate fi prostia. Ori una, ori alta.
Dragostea crește fiind întreținută cu cunoaștere și discernământ, ura crește din necunoaștere și lipsă de discernământ, controlat de emoții și ambiții.
Emoțiile umane au o tendință înăscută pentru creștere. Noi putem iubi mai mult și mai mult, sau putem urî mai mult și mai mult. De natura noastră (din fire), avem probleme cu menținerea unei stări stabile pe o durată mai lungă de timp.
În aceste zile pline de ură, violență, manipulare și teroare, noi suntem chemați să iubim mai mult și mai mult, și cu mai multă încredere să reflectăm mai mult și mai mult din gloria Domnului.
Ceva neapărat va crește. Ceva va ieși „mai mult” din noi. Va fi ură? Răceală? Afecțiune? Binecuvântare?  Lumină? Bucurie?
În ce direcție o va lua sufletul tău, ce își dorește să crească mai mult și mai mult? Când creștem într-o direcție „mai mult și mai mult”, cealaltă direcție, prin antiteză, va descrește.
Isus a făcut deja asta posibil pentru noi. Nu trebuie să-L implorăm, să-I cerșim o viață din abundență. El ne-a oferit-o prin venirea Lui. Crede și intră în posesia ei.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: